Column Neneh-Maria “zelfstandig ondernemer en 33 weken zwanger”

Zelfstandig ondernemer en zwanger

In neem jullie mee in mijn leven, van mbo naar Universiteit, de beslissing om na mijn studies voor mezelf te beginnen tot nu, hartstikke zwanger.

Dit is de introductie van het begin van een reeks artikelen waarin ik mijn ervaringen, motivaties en uitdagingen deel over mijn studieloopbaan (van mbo naar een universitaire master), een burn-out (waar de behandeling moeizaam ging), de ultieme uitdaging om als zelfstandige aan het werk te gaan na mijn studie, toepassing van mijn specialisatie en ervaring in het werkleven, balans behouden van werk en privé en het punt waar ik nu ben: zelfstandige en 33 weken zwanger. Ik heb jullie zoveel te vertellen en ik vind het zo ontzettend leuk dat ik jullie hiermee misschien een stukje verder kan helpen of kan inspireren!

Al te graag deel ik de lessen die ik in mijn leven als belangrijk ervaar om leuk en veelzijdig te leven.
♥ Blijven proberen, maar verlies jezelf niet uit het oog. Dit is misschien wel de belangrijkste. Direct gerelateerd met mijn doorzettingsvermogen, het behalen van mijn studies, maar ook aan de burn-out die ik heb gehad.
♥ Vraag mensen hun mening, sta erbij stil hoe anderen denken, maar behoud jouw eigen visie. Anderen bepalen jouw leven niet en vaak zijn zij ook niet betrokken genoeg om jou van goede sturing te voorzien. Of ze zijn te betrokken en hebben minder kennis over het desbetreffende onderwerp waardoor je daar niet per se veel aan hebt.
♥ Zorg goed voor jezelf en laat anderen denken wat ze willen.
♥ Neem mee wat je wel kunt gebruiken om je verder te ontwikkelen. Ik ben letterlijk naar de universiteit gegaan met mijn moeder die zei dat ze het wel tijd vond voor mij om te gaan werken. Daarnaast was mijn vriend ook niet al te enthousiast. Hij heeft mij gesteund, maar de invulling van de volgende vier jaar zou totaal anders zijn als student dan als werkende.
♥ Doe wat goed voelt en geef niet op!

Een andere les is dat je soms ook letterlijk tegen een lamp aan moet lopen om iets te leren. Mensen kunnen je wel proberen te behoeden, maar dan begrijp je het nog niet voordat je het zelf hebt meegemaakt. Ik ben echt wel gewaarschuwd voordat ik mijn burn-out kreeg, maar tot ik middenin die burn-out zat, kon ik niet inzien dat ik mijn agenda te vol plande en vooral ook dat ik mijn hoofd geen ontspanning bood.

Tegenwoordig ben ik gericht op facetten in het leven die mij energie geven in plaats van energie nemen. Kies bijvoorbeeld mensen om je heen waar jij je prettig bij voelt en die jou inspireren. Zowel privé als in werksituaties. En op dit moment voel ik heel erg het cliché wat tegenwoordig nog belangrijker is geworden in de maatschappij of dat hoop ik in ieder geval: Doe waar je gelukkig van wordt en leg niet de focus op geld. Inkomsten kunnen in beginnend ondernemerschap zeer frustrerend zijn en ook beperken in de groei die je kunt maken. Hoe gek dat ook klinkt. Het was bij mij negatief geladen wanneer ik geen opdrachten binnenhaalde.

Om een bepaalde zekerheid van inkomen te genereren, zocht ik werk voor op de korte termijn. En dan bleek dat ik daar heel ongelukkig van werd, omdat het in eerste instantie niet was wat ik wilde. Ten tweede omdat het al helemaal niet waar ik voor gestudeerd heb en waar mijn ambities liggen. Tegenwoordig werk ik ook zonder dat het direct geld opbrengt en juist van dat werk word ik heel blij. Zo blij dat ik met meer energie een werkdag verlaat dan dat ik hem begonnen ben. Heel mindfull denk ik dan ook dat alles wat je geeft bij je terugkomt en alles waar je aandacht aan geeft mooier wordt. Dat zijn de gedachten die mij gelukkig maken!

Volgende maand ga ik inhoudelijk in op mijn studieloopbaan. Het stapelen van opleidingen mbo naar universiteit. De uitdagingen, tegenslagen, doorzettingsvermogen, wilskracht, ontwikkeling en vooral ook de euforie! We kunnen veel meer dan we eigenlijk denken, het is alleen uitvinden hoe!

Neneh – Maria

Organisatiekundige & Specialist Affectieve binding

Binnenkort volgt artikel over mijn zwangerschap en het werken als zelfstandig ondernemer. Door de actualiteit die dit onderwerp nu heeft, deel ik hier graag mijn ervaringen over.  

Zelfstandig ondernemer en zwanger

1 gedachte op “Column Neneh-Maria “zelfstandig ondernemer en 33 weken zwanger”

  1. Dag Neneh, wat heb je een mooie column geschreven.Het is precies zoals ik over het leven denk en hoe ik het ervaar.Doorzetten en lef hebben.. je niets aantrekken wat anderen van je denken….misschien een familietrekje?

Reacties zijn gesloten.