De succesvolle mens.

De succesvolle mens

Wat is dat een succesvol mens, dat hangt dus af van jouw perspectief.

In mijn ogen betreft het een persoon die beseft dat individuele keuzes invloed kan
hebben op velen. Het is een persoon die beseft dat geld een middel is zonder
daadwerkelijk een waarde. De wijze hoe wij omgaan met de aarde heeft slechts 1
uitkomst. Deze zal voortbestaan zonder ons, mits wij onze verantwoording oppakken.

In 2013 viel ik wederom uit en over het hoe en waarom zal verderop duidelijkheid
komen. Nadat ik duidelijk had over waar ik vandaan kom, nu sta en waar ik heen wil is in kaart gebracht. Helaas betekent dat wel dat ik alle kennis, de opgelegde normen en waarden opnieuw zal moeten vormgeven. Hier heb ik ook voorbeelden bij nodig van succesvolle mensen om mij heen. Rijst wel de vraag wie zijn dat dan. Voor mij zijn dat vooral sociaal betrokken personen. Deze zetten zich in voor de minder bedeelden. Los van verwachtingen. De film ‘Pay it forward’ schiet door mijn gedachten.Ik doe goed voor drie personen ,maar wel onder een voorwaarde dat deze drie dit ook doen.
Met de film in gedachten ga ik dit oppakken. Het deel zonder een verwachting iets van
betekenis zijn voor een ander is een opgave. Ik betrap mezelf er dan ook op dat het in eerste instantie onmogelijk lijkt.

De start begint door te gaan schrijven en wel over mij. Mijn belevingswereld tot zover
staat op papier. De volgende stap is het delen van mijn verhaal. Tegen elke verwachting
wordt dit goed ontvangen. Sterker nog het doet iets met mij. Mijn zelfvertrouwen neemt
toe. Waardering wordt uitgesproken en ik ontvang respect. Mijn herstel is geboren. En
besluit ook om elke mogelijkheid aan te pakken om te gaan delen. Delen is helen zijn woorden die tot mij komen.

Maakt wel duidelijk dat het delen van mijn leed mij niet succesvol maakt, want de
liggende rekeningen blijven bestaan. Besluit om eens te trachten in contact te komen met
die personen die ik op dat moment beschouw als succesvol. Veel inspiratie doe ik op door
de gesprekken en contacten en besef mij wel dat de succesvolle mens nog niet bestaat.
Perfectie is een valkuil die ik zie en voel in mijn zoektocht naar voorbeelden van de
succesvolle mens. Zie ook dat ‘vechten’ een veel voorkomende valkuil is en besluit dan
ook om een ontdekkingsreis aan te gaan. Dit start vooral door die activiteiten weer op te
pakken in mijn leven die mij als klein,jong mens gelukkig stemde. Voor mij bestond dat
vooral uit toneel en zelf muziek maken.

Het kind in mij ontwaakt weer. Het doen zonder verwachting groeit. En mijn leven is
wederom gevuld met verwondering naast de dagelijkse uitdagingen.

Danny Jacksteit

Op dit moment tel ik maatschappelijk niet mee, want afgekeurd door een diagnose en een psychose. Door af te bouwen van de medicatie neem ik een risico, want dit is tegen elk advies. Voor mij een verademing ,want ik voel mijn nieuwe uitdagingen. Besluit ook als vrijwilliger te gaan werken zowel bij een participatie centrum als bij een
stichting als spreker. Op dit moment besef ik nog niet echt dat ik mij aan het ontwikkelen
ben als ervaringsdeskundige. Overigens mooi meegenomen.
De drang om mee te tellen brengt mij in twijfel, want ga ik weer mee in de rat race? Ga ik
weer werken als opticiën? Nee ik ga daadwerkelijk een ontdekkingsreis starten. Ik ga
onderzoeken of ik een baan kan bemachtigen als ervaringsdeskundige. Wel besluit ik om niet meer fulltime te gaan werken. Als een wonder word ik gewezen
op een vacature. Dit lijkt te passen bij mij. Wel twijfel ik als ik éénmaal heb gesolliciteerd
en wordt uitgenodigd voor een gesprek. Hoe moet ik mij kleden? Kan ik functioneren op hbo werk en denkniveau?  Gelukkig krijg ik advies om eens als mezelf te gaan en doe dit dan ook. Verrek ik heb weer een baan, YES!

Op dit moment voel ik mij succesvol, want zo haaks op wat mij werd voorgekauwd qua
toekomstig perspectief. Niet lang hierop zie ik vooral veel collega’s om mij heen ‘vechten’ en even ga ik er zelfs in mee. Terugkijken in mijn leven helpt, want de tijden dat ik het meeste geleerd heb waren die van luisteren en observeren. Dat besluit ik dan ook te gaan doen. Als spreker ontwikkel ik mij ook en vooral door de vele verzoeken waar ik op in ga. Dit zijn overigens de mooiste leer momenten door de interactie die ik ook aanga. Enerzijds geeft mijn dit een gevoel van succes, maar er komt ook twijfel. Ben ik enkel mijn ego aan het voeden? Uiteindelijk kan ik nee zeggen. Het betreft vooral een kwaliteit die er altijd al was alleen niet werd gebruikt door mij. Ik staak mijn herstel verhaal dat besluit ik, want ik deel mijn succes verhaal.

Succes aangezien ik nu daar werk waar ik eens in zorg was.
Nu dwaal ik een beetje af, maar succes maakt in mijn ogen nog geen succesvol mens. Zolang wij allen de verantwoording buiten ons zelf plaatsen kan een succes plaatsvinden, maar daadwerkelijk in samenwerking leven op aarde behelst zoveel meer. 

Danny Jacksteit

Zo lang wij waarden afmeten aan dingen en systemen die worden opgelegd zullen wij
2 nooit evalueren tot die mens die wij eens waren. In harmonie met wat er al is. De
systemen waar wij nu op vertrouwen door een illusie van controle op het bestaan.
Voldoende voorbeelden van pioniers die deze succesvolle mensen rol nastreven, maar
door weerstand en dus een ‘gevecht’ niet kunnen bereiken. De successen die deze
mensen halen zijn voor mij wel een voorbeeld om uit te werken en toe te passen in mijn leven. Door mijn leven opnieuw in te richten beïnvloed ik velen om mij heen die mij weer nieuwe inzichten laten zien. Mijn uitval en die van vele lotgenoten is eigenlijk een bewijs van een ondeugdelijk systeem, maar zo zie ik het.
Terug kijken kan helpen, maar kijken naar landen zonder het westerse systeem ook. Nu
trachten wij vooral te kopiëren wat lijkt te werken in andere westerse landen. Als ik naar volkeren wereldwijd kijk die in harmonie leven met en van de natuur dan
besef ik mij dat de succesvolle mens wel degelijk bestaat.

Ik heb geen volksvertegenwoordiger nodig ,maar ik hoop op een leider die de functie van voorbeeld op zich neemt. En vertrouw er op dat deze bestaat, want deze zal de samenwerking kunnen aangaan met de huidige gevestigde orde. En eigenlijk de achtergestelde mens een plek van belang geven, want deze viel uit toen de rest zwijgzaam aan het mee helpen was de mensheid om zeep te brengen. Die aardkloot kan zonder ons wel verder ,maar het zou zo mooi zijn als de aarde een stem had om de
succesvolle mens een naam te geven.

En wij allen beseffen dat wij in samenwerking de
succesvolle mens al zijn.

Danny Jacksteit

Hulpverlener GGZ NHN & Docent Hogeschool Inholland

Danny Jacksteit