“Zorg voor een ander maar blijf bij jezelf”

Toen mij gevraagd werd om een stuk te schrijven over de ontwikkelingen van de zorgcompetenties voor blog van Inspire Yourself, was een van de eerste dingen die ik dacht….ik ben niet zo’n schrijver…ik ben meer een “voeler”. Mijn intuitie is voor mij een positieve kracht en geeft mij veel sturing bij het nemen van beslissingen. Dit heeft mij ook geholpen bij mijn werk als verpleegkundige. Na bijna 12 jaar als verpleegkundige aan het bed te hebben gestaan, ben ik in 2007 een andere weg in de zorg ingeslagen. Als praktijkopleider in een ziekenhuis begeleidt ik stagiaires en studenten op MBO en HBO niveau.

Deze geweldige baan heeft veel raakvlakken met het verpleegkundig beroep. Net zoals iedere patiënt uniek is geldt dat voor de stagiaires en studenten ook. Het afstemmen van de gepaste zorg, begeleiding en aandacht is een continu proces.

Met Inmiddels al aardig wat praktijk ervaring in de zorg zie ik een continu  golvende beweging van de ontwikkelingen in de zorg. De zorg moet goedkoper en efficiënter. Een lastige klus voor een beroep wat zoveel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Dit vraagt nog meer van de zorggever… Hoe moet je omgaan met deze tijds en werkdruk? Dit is de vraag die ik mezelf ook regelmatig stel…
Voor mij zijn plezier, betrokkenheid en voldoening de sleutelwoorden.
Ik geniet wanneer ik iemand verder kan helpen bij het leren van het mooiste beroep van de wereld. Ik ben blij dat ik er voor mijn studenten kan zijn.
Mijn stagiaires en studenten probeer ik mee te geven dat enthousiasme en betrokkenheid belangrijk zijn om te leren.

Tijdens het volgen van een opleiding en het lopen van stage hebben de studenten naast de drukte tijdens de stage ook genoeg te doen aan schoolwerk en opdrachten. Dit in combinatie met de hoge werkdruk in de zorg maakt het extra belangrijk om goed je grenzen aan te geven en te bewaken. Ik geef daarom ook vaak de tip ; “zorg goed voor jezelf, dan kun je beter voor een ander zorgen”   Wanneer een student niet goed in haar vel zit om welke reden dan ook, kan dit invloed hebben op het functioneren.Het is belangrijk dat je in balans bent en goed in je vel zit. Praat over je problemen of “ knelpunten” en maak van je hart geen moordkuil. Ik probeer zelf zo laagdrempelig mogelijk te zijn door  regelmatig voortgang gesprekken met de stagiaires te houden om te horen hoe het met ze gaat. Deze gesprekken geven mij goed zicht op de ontwikkeling van de stagiaire zowel persoonlijk als in het leerproces. Mocht het nodig zijn, maken we samen een plan om een doel te behalen Ik vertel ze regelmatig dat ze er niet alleen voor staan en altijd hulp mogen inschakelen van mij of de werkbegeleiders op de afdeling.

Om zelf zo goed mogelijk in balans te blijven, probeer ik voor voldoende ontspanning te zorgen. Met regelmaat sporten, leuke dingen doen met mijn man en tweeling van 7 of vriendinnen lukt mij dit goed.

Waar het naar mijn idee in de zorg in essentie om gaat is dat je, ongeacht je niveau van “zorggeven”, verbinding maakt tussen je gevoel, kennis, inzicht en elkaar. Benut elkaars kennis en kunde en help elkaar naar een hoger niveau.
Bezuinigingsmaatregel of niet….
Iedere zorggever ongeacht niveau maakt het verschil.
Ik hoop dat alle ontwikkelingen een doel nastreven…maar vooral dat  iedere zorgvrager de zorg krijgt waar hij recht op heeft.

Werken in de zorg is meer dan een uitdaging. Haal de uitdaging uit jezelf en geef het door aan een ander!

Monique Smits Schouten
Praktijkopleider Verpleegkundig onderwijs

2 gedachten over ““Zorg voor een ander maar blijf bij jezelf”

  1. Mooi Miek! Precies zoals jij bent. Je studenten/stagiaires zullen blij zijn met zo’n werkbegeleidster als jij!

  2. Wauw Monique!! En jij zegt dat je “niet zo’n schrijfster bent”? Ik zie alweer een talent van je ? Mooi geschreven! Xxx Angelique Falkmann

Reacties zijn gesloten.